Hohtohihat - reflektointia kurssityöstä

IMG_7608 (2).jpg
IMG_7609 (2).jpg
IMG_7611 (2).jpg
IMG_7612 (2).jpg
IMG_7617 (2).jpg
IMG_7619 (2).jpg
IMG_7630.JPG

Makers (KÄSK0032, Turun yliopisto) kurssin tavoitteena on perehdyttää opiskelija elektroniikkaan, ohjelmointiin, mallintamiseen ja erilaisten digitaalisten välineiden käyttöön. Alla kurssin osaamistavoitteet:

Opiskelija

  •  perehtyy erilaisiin elektroniikan ja ohjelmoinnin opetuksen oppimisympäristöihin, ohjelmistoihin ja välineisiin

  • oppii digitaalisen mallinnuksen, kuvankäsittelyn ja digitaalisen valmistuksen perusteita sekä perehtyy tekemisen ja jakamisen kulttuuriin käsityössä

  • osaa reflektoida oppimaansa pedagogisesta näkökulmasta

  • tiedostaa laadun käsitteen omassa tekemisessä ja harjaantuu eri aihealueilla tarvittavien taitojen kehittämiseen

  • tunnistaa ja ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat opetuksessa ja työskentelyssä

  • hyödyntää vertaisoppimisen ja tutoroinnin mahdollisuuksia oppimisessa.

Kurssintyön teemana oli “vanhaa uudesti, uutta vanhasti”, joka näkyy kurssityössäni materiaalin kierrätyksenä. Lähdin ideoimaan tuotetta omista kiinnostuksen kohteista, joiden toivoin tuovan motivaatiota kurssityön valmistukseen. Päädyin urheilun pariin ja halusin luoda jotain, josta minulla olisi iloa arjessa. Aika nopeasti (liekö pimeys ollut inspiraationa…) valitsin aihealueeksi heijastin/valo-liivin/hanskat/vyöt.

Halusin panostaa e-tekstiiliin tämän kurssin aikana, koska koen että se on todella helppo ja kiinnostava tapa sisällyttää elektroniikkaa peruskoulun käsityöopetukseen. Sitä pystyy soveltamaan lukemattomilla tavoilla ja luomaan oppilaille innostavia projekteja. Kurssityö projekti oli luonnollista toteuttaa e-tekstiilinä. Pienen pohdinnan jälkeen hanskat, jossa vilkut tuntuivat kiinnostavalta työltä.

Tarkempi selostus valmistusprosessista löytyy edellisestä blogi päivityksestä. Nostan prosessista esille kuitenkin muutaman vaiheen. Hanskoja tehdessä huomasin miten hyvä suunnittelu ja taustatiedon hakeminen auttaa e-tekstiilin valmistuksessa. Kun on selkeä visio ja ymmärrys missä järjestyksessä komponentit tulevat virtapiiriin ja miksi, myös valmistus helpottuu. Esimerkkien ja toisten töiden kautta on helpompi ymmärtää miten komponentit toimivat. Vaikka e-tekstiilin ”piirilevyn” ompelu oli kohtuu helppoa, vie käsin ompelu oman aikansa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Tuote kehittyi myös prosessin aikana. Ensimmäinen hanska epäonnistui, mutta oli mainio proto, jonka kautta opin hanskan mittasuhteista ja istuvuudesta. Jälkikäteen ajatellen olisi ehkä kannattanut alun perinkin tehdä proto, jostain aivan muusta kankaasta, ennen kun leikkasin villapaitani palasiksi. En kuitenkaan luovuttanut vaan kehitin tuotetta eteenpäin ja olen oikein tyytyväinen lopputulokseen.

E-tekstiilinä tuote on minusta onnistunut. Tuote ei kuitenkaan sisältänyt omaa ohjelmointia, vaan koodit olivat valmiiksi LilyTiny komponentissa. Päätös valita LilyTiny Microbitin tai Lilypadin sijaan ei johtunut haluttomuudesta koodata, vaan komponentin koosta ja hinnasta. Koin LilyTinyn järkeväksi ja käyttötarpeeseen parhaiten sopivaksi tuotteeksi.

Tuote ei ole vertailtavissa teollisesti valmistettavaan tuotteeseen. Käsineen rakeenne ei ole yhtä kestävä, istuvuus ei ole yhtä hyvä, eikä toimintavarmuuskaan ole aivan 100%. Tuote on kuitenkin valmistettu laadukkaasti ja huolella. Käsineen vuori tuo mukavuutta ja suojaa sisällä olevaa elektroniikkaa. Kämmenen karkeampi kangas tuo pitoa ja lisää käyttöikää. Kuminauha pitää hanskan hyvin paikoillaan ja heijastin tuo näkyvyyttä ja esteettisyyttä. Käsine soveltuu parhaiten kevät ja syys käyttöön, ollen hieman liian lämmin kesähelteillä ja hieman liian tiukka puettavaksi paksun takin päälle. Lopullisesta kestävyydestä on hieman vaikea antaa arviota vielä tässä vaiheessa. Aika näyttää pysyvätkö sähköä johtavat langat paikoillaan ja solmut tiukkana.

Tavoitteena oli tuote, joka soveltuu käyttötarkoitukseen ja on laadukkaasti suunniteltu ja toteutettu. Esteettisessä ilmeessä tavoittelin rentoutta, sporttissuutta ja vauhdikkuutta. Halusin hanskat, jotka sopisivat niin työmatkalle kuin lenkkeilyyn. Koen saavuttaneeni nämä tavoitteet.