(e)Tuotesuunnittelua

Makers kurssin puitteissa valmistetaan kurssityö, jonka teemana on “vanhaa uudesti, uutta vanhasti”. Teema ei minulle vielä oikein auennut, osittain ehkä sen takia että joudun kovasti ponnistelemaan löytääkseni edes jotain ideoita elektroniikkaan liittyen. Koska aihe on itselle tuntematon, on vaikea tietää mikä on liian helppoa ja mikä taas liian haastavaa. Toivon kuitenkin löytäväni oman tavan tulkita teemaa suunnitteluprosessin aikana. Hieman selkeämpää briefiä olisin kuitenkin ehkä kaivannut.

Kurssiprojektin lopputuotteen arvioinnissa osa-alueita ovat: 1. aktiivinen, hyvin dokumentoitu ideointi- ja kehittelyprosessi (ei tyydytä ensimmäiseen vaihtoehtoon, tehdään kokeiluita...) 2. tuotteen käytettävyys ja kestävyys 3. tuotteen esteettisyys ja viimeistely 4. elektroniikan toteutus ja soveltuvuus kokonaisuuteen

Seuraavaksi esittelen viisi alustavaa ideaa kurssityölle.

Lähdimme yhdessä ryhmän kanssa työstämään ajatusta e-tekstiilistä, jossa käänntymistä varoittavat vilkut. Ryhmä piirsi ja ideoi pareittain, miten LED valoja voisi sijoittaa vaatteeseen ja mitä tulisi ottaa huomioon. Tässä muutama asia, joka nostettiin esille:

  • esteettisyys (tavalliset heijastinliivit ovat esteettisesti kömpelöitä)

  • näkyvyys joka suuntaan; kädet, selkä rinta

  • näkyvyyden tarpeet eri lajeissa; juoksu vs. pyöräily

  • valojen sijainti; nilkat, ranteet, alaselkä, rinta, käsivarret

  • voidaan yhdistään muita näkyvyyttä parantavia elementtejä, kuten heijastimia

PSX_20190304_161635.jpg

Tuotesuunnittelutuokiosta poiki uusia ideoita ja ajatuksia kurssityöstä:

  • voiko tuotteessa olla jotain retroa? saisiko esimerkiksi vanhasta vyölaukusta muokattua jotain uutta?

  • voisiko tuotteessa olla jotain muita ominaisuuksia? Esimerksi, kännykän latausta, paikannin, tai jäähdytin

  • miten kurssityön saisi valmistettua mahdollisemman kustannustehokkasti?

Itse ajattelen tuotetta pääasiassa juoksijan silmin. Erityisesti polkujuoksu on viimeaikoina viehättänyt. Lähdenkin varmaan miettimään tuotetta juuri polkujuoksun tarpeiden mukaisesti. Taidan seuraavaksi kerryttää listaa näistä polkujuoksian tarpeista ja käydä myös kirpparilla kiertelemässä ja hakemassa inspiraatiota. Odotan innolla mihin tuotesuunnitteluprosessia minua vie…