Inkscape, Corel ja RD Works - vector piirtämistä ja laserin käyttöä

Inkscape

Inkscape on ilmaisohjelma, joka on kaikkien ladattavissa. Olen itse käyttänyt ohjelmaa julisteiden, portfolioiden ja käyntikorttien suunnitteluun. Ilmaiseksi ohjelmaksi Inkscape toimii yllättävän hyvin. Käyttöjärjestelmä on hieman kömpelö. Muuten Inkscape on hyvin käyttökelpoinen työkalu. En kuitenkaan ryhtyisi tekemään mitään kovin monimutkaista vector taidetta tai grafiikkaa ohjelman kanssa.

Inkscape:n box maker laajennus on hauska ja kätevä työkaluja, jolla voit suunnitella laatikoita, joiden seinät yhdistyvät sormiliitoksin. Piirustukset on helppo viedä laserille ja leikata esimerkiksi ohkaisesta vanerista. Tätä voisikin hyödyntää peruskoulussa. Laserin ja boxmakerin käyttö sopisi jaksolle, joka painottaa innovointia ja tuotesuunnittelua. Laserin käyttö ei sinänsä tarvitse käsityötaitoja. Se kuitenkin nopeuttaa valmistusta ja tuotesuunnittelupainotteisessa työssä siitä voi olla hyötyä. Voidaan valmistaa protoja ja hahmo malleja esimerkiksi aaltopahvista ja lopullinen tuote leikata vanerista tai muovista. Oppilas oppii box makerin avulla kolmiulotteista hahmottamiskykyä. Sen avulla voisi valmistaa esimerkiksi erilaisia pelejä. Alla esimerkki ”liikuntanopasta”, jota heittämällä saa erilaisia hyppy tehtäviä. Vastaava työ voisi sopia 4-6 luokkalaisille.

bitmap.png

CorelDRAW

Olen käyttänyt CorelDRAW:ta opiskellessani ammattikoulussa artesaaniksi. Siitä on kuitenkin jo kymmenen vuotta, joten ohjelma on ehtinyt päivittyä useampaan otteeseen se jälkeen. Innostuin kokeilemaan symmetry työkalua. Heti iski idea, että täällähän saisi suunniteltua kirjonta kaavoja helposti! ”Kokeileva ja keksivä käsityö” kurssilla olen tekemässä tyynyä, johon tulee pyöreä symmetrinen kirjovirkkaus. Ehkä tätä voisi käyttää sen suunnitteluun…? Alla kuva symmetry työkalulla suunniteltu grafiikka.

mandala.jpg

RD Works

Useimmiten laserin käytössä tarvitaan sille suunniteltua ohjelmaa, joka muuntaa tiedoston laserille sopivaan muotoon. Tämä kuitenkin riippuu täysin laserin mallista. Yliopiston laserilla on käytössä RD Works ohjelma. RD Worksin ja laserin käytöstä löysin Bridge Academy D&T julkaiseman kattavan videon. Siitä löytyy kaikki perusasetukset ja säädöt mitä ohjelmaa ja laseria käyttäessä tarvitaan.